Sant Feliu de Llobregat acull la setena i última jornada de treball sobre governança en el marc de l’ActivaLab

Amb aquesta trobada conclouen les sessions participatives que estaven previstes i que s’han celebrat arreu de la comarca per activar el nou Pla Estratègic d’Esport i Activitat Física del Baix Llobregat

Sant Feliu de Llobregat acull l’última de les 7 sessions de treball temàtiques que s’han desenvolupat a 7 municipis de la comarca amb la voluntat de definir de forma col·laborativa les línies d’acció del Pla Estratègic d’Esport i Activitat Física del Baix Llobregat. L’objectiu d’aquesta última sessió és reflexionar sobre el model de governança de l’esport que es vol instaurar a la comarca, amb la voluntat d’impulsar una comarca activa amb un model transversal, col·laboratiu i participatiu.

Aquesta trobada a Sant Feliu de Llobregat compta amb la participació de representants municipals així com amb agents de l’ecosistema d’innovació oberta del territori per debatre com ha de ser aquest model governança de l’esport tot reconeixent la complexitat dels problemes i les necessitats de la ciutadania així com el fet que la pràctica esportiva és quelcom que impacta en la qualitat de vida de les persones.

D’altra banda, la reunió ofereix la possibilitat de construir relacions i connectar els actors innovadors de cada municipi, definint i destacant els reptes del territori tot promovent la generació d’iniciatives i la presa de decisions vinculades.

Les 7 trobades temàtiques per definir les línies d’acció de l’ActivaLab

Després de la Jornada d’Ecosistema, en la qual es van reunir una vuitantena de persones expertes al laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat per donar el tret de sortida al projecte, al març de 2020 es van iniciar les sessions temàtiques que s’han celebrat a 7 punts diferents del Baix Llobregat per a treballar de manera concreta cadascun dels eixos fonamentals del nou Pla Estratègic d’Esport i Activitat Física de la comarca.

Viladecans va inaugurar la primera jornada per parlar sobre desenvolupament econòmic i activitat física i Castelldefels va ser el segon punt de trobada en el qual es va tractar l’impacte de la pràctica esportiva en el medi ambient. A  Sant Boi de Llobregat es va treballar la cohesió social en el món de l’esport i, seguidament, a Esplugues de Llobregat es va parlar sobre la importància de la igualtat i d’incorporar la perspectiva de gènere en l’àmbit esportiu. El Prat de Llobregat va reflexionar sobre l’activitat física des de la vessant de la salut, Martorell es va centrar en vincular l’educació en valors des de l’esport i, finalment, Sant Feliu de Llobregat reflexiona sobre el model de governança.

Context

L’ActivaLab és un pla d’integració social i d’esport que vol configurar un ecosistema esportiu comarcal obert. Aquest projecte té la voluntat d’impulsar el potencial transformador de l’activitat física i l’esport a la comarca del Baix Llobregat a través d’accions enfocades a generar un estil de vida actiu i saludable.

El projecte unifica dinàmiques pròpies d’un Pla Estratègic tradicional i dinàmiques innovadores i de treball col·laboratiu, habituals en els laboratoris ciutadans.

Per fer-ho possible, el pla contempla la necessitat de comptar amb l’estructura d’un “lab” de comarca, un laboratori d’innovació ciutadana que actuï com espai d’intersecció per convertir l’àmbit esportiu en un eix motor capaç d’incidir en les polítiques socials del Baix Llobregat.

La col·laboració entre ciutadania, administració, agents econòmics i socials en un marc de paritat serà el mode d’aportar propostes d’innovació ciutadana amb potencial transformador.

Les àrees temàtiques que vertebren el Pla Estratègic de l’Activitat Física i l’Esport estan alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, els 17 reptes globals plantejats per les Nacions Unides per l’Agenda 2030, i són les següents:  vida activa i salut, activitat física i educació, activitat física i medi ambient, activitat física i cohesió social, activitat física i igualtat, activitat física i desenvolupament econòmic, activitat física i governança i, finalment, el lab com a àrea temàtica transversal.

Aquest projecte va néixer a partir del plantejament d’una pregunta: com ha de ser un model esportiu en el segle XXI?. Des de l’inici, va tenir com objectiu principal anar un pas més enllà dels models esportius clàssics i incorporar dinàmiques innovadores i processos de participació ciutadana des de la seva pròpia concepció.