El grup motor ha definit les accions previstes per avançar en la configuració d’un ecosistema esportiu comarcal obert, emmarcant-les en 10 línies estratègiques que incorporen la creació d’un laboratori permanent: l’ActivaLab
El passat dijous 16 de desembre el grup impulsor del Pla Estratègic de l’Esport del Baix Llobregat es va reunir al Citilab per presentar, acotar i seleccionar els resultats d’aquest procés participatiu iniciat l’any 2019 en el qual s’ha encaixat la innovació social i l’activitat física amb la voluntat de configurar un ecosistema esportiu comarcal obert.
Un cop recollits tots els reptes i propostes exposades durant les sessions de treball col·laboratiu -que ha comptat amb la participació de més de 100 persones-, tant en la Jornada d’Ecosistema celebrada al laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat com en les 7 trobades temàtiques que es van desenvolupar en 7 municipis diferents del Baix Llobregat, el grup motor de l’ActivaLab s’ha dedicat a seleccionar i prioritzar les accions futures previstes dins de les línies estratègiques del projecte.
Les línies estratègiques que emmarquen les accions del futur laboratori ciutadà de l’esport i l’activitat física obert a la comarca (l’ActivaLab), que ja es van exposar en la presentació virtual del passat 1 de desembre i sobre les quals es va treballar en aquesta última jornada presencial de l’any 2021, són les següents:
1. Xarxa oberta: creació d’una xarxa d’espais oberts per a la activitat físico-esportiva.
2. Derivació i orientació de l’activitat física: posada en marxa d’un sistema/servei de derivació des de l’àmbit de la salut, serveis socials o altres per a l’orientació i el seguiment de l’activitat física.
3. ActivaLab, l’ecosistema de col·laboració: impuls d’entorns col·laboratius per a la cerca de solucions innovadores a las necessitats esportives de la ciutadania.
4. Esdeveniments Baix Llobregat: definició d’una estratègia comuna per a la organització d’esdeveniments amb personalitat pròpia i identitat Baix Llobregat.
5. Espais esportius sostenibles: adequació dels espais existents i construcció de nous espais que incorporin la dimensió de sostenibilitat ambiental.
6. Associacionisme i capital social: enfortiment del capital social esportiu, especialment dels seus agents associatius.
7. Vides actives: promoció de l’activitat física entre totes les persones, especialment entre aquelles amb més dificultats per tenir estils de vida actius i/o per accedir a recursos per a la pràctica esportiva.
8. Dones en moviment: incorporació de la perspectiva de gènere, impulsant la presència de la dona en el món de l’esport, tant com a esportista com en tots els altres rols (directives, tècniques…).
9. Sistema operatiu: posada en marxa de mecanismes per a la governança, gestió i finançament de l’ecosistema esportiu.
10. Coneixement – Big Data: creació d’indicadors i generació de coneixement sobre l’ecosistema esportiu del Baix Llobregat així com utilització de noves tecnologies per a la monitorització i seguiment de la realitat esportiva de la comarca.
Dins d’aquestes 10 grans línies de treball, el grup motor va reflexionar i debatre sobre el grau d’importància de cada acció proposada i sobre els temps d’activació i execució que requereixen cadascuna, és a dir, si les diverses iniciatives que es contemplen pel futur s’han d’aplicar a curt o a llarg termini.
Tot aquest procés ha estat impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat, comptant amb l’assessorament del consultor i economista Juanma Murua, referent nacional en matèria d’estratègia en política esportiva, i comptant també amb el suport del Citilab, que recolzarà l’impuls del laboratori permanent al llarg del 2022.