Fase final del Pla Estratègic de l’Esport impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat

El grup motor ha definit les accions previstes per avançar en la configuració d’un ecosistema esportiu comarcal obert, emmarcant-les en 10 línies estratègiques que incorporen la creació d’un laboratori permanent: l’ActivaLab

Jornada de treball del grup motor. Foto: CITILAB

El passat dijous 16 de desembre el grup impulsor del Pla Estratègic de l’Esport del Baix Llobregat es va reunir al Citilab per presentar, acotar i seleccionar els resultats d’aquest procés participatiu iniciat l’any 2019 en el qual s’ha encaixat la innovació social i l’activitat física amb la voluntat de configurar un ecosistema esportiu comarcal obert.

Un cop recollits tots els reptes i propostes exposades durant les sessions de treball col·laboratiu -que ha comptat amb la participació de més de 100 persones-, tant en la Jornada d’Ecosistema celebrada al laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat com en les 7 trobades temàtiques que es van desenvolupar en 7 municipis diferents del Baix Llobregat, el grup motor de l’ActivaLab s’ha dedicat a seleccionar i prioritzar les accions futures previstes dins de les línies estratègiques del projecte.

Les línies estratègiques que emmarquen les accions del futur laboratori ciutadà de l’esport i l’activitat física obert a la comarca (l’ActivaLab), que ja es van exposar en la presentació virtual del passat 1 de desembre i sobre les quals es va treballar en aquesta última jornada presencial de l’any 2021, són les següents: 

1. Xarxa oberta: creació d’una xarxa d’espais oberts per a la activitat físico-esportiva.

2. Derivació i orientació de l’activitat física: posada en marxa d’un sistema/servei de derivació des de l’àmbit de la salut, serveis socials o altres per a l’orientació i el seguiment de l’activitat física.

3. ActivaLab, l’ecosistema de col·laboració: impuls d’entorns col·laboratius per a la cerca de solucions innovadores a las necessitats esportives de la ciutadania.

4. Esdeveniments Baix Llobregat: definició d’una estratègia comuna per a la organització d’esdeveniments amb personalitat pròpia i identitat Baix Llobregat.

5. Espais esportius sostenibles: adequació dels espais existents i construcció de nous espais que incorporin la dimensió de sostenibilitat ambiental.

6. Associacionisme i capital social: enfortiment del capital social esportiu, especialment dels seus agents associatius.

7. Vides actives: promoció de l’activitat física entre totes les persones, especialment entre aquelles amb més dificultats per tenir estils de vida actius i/o per accedir a recursos per a la pràctica esportiva.

8. Dones en moviment: incorporació de la perspectiva de gènere, impulsant la presència de la dona en el món de l’esport, tant com a esportista com en tots els altres rols (directives, tècniques…).

9. Sistema operatiu: posada en marxa de mecanismes per a la governança, gestió i finançament de l’ecosistema esportiu.

10. Coneixement – Big Data: creació d’indicadors i generació de coneixement sobre l’ecosistema esportiu del Baix Llobregat així com utilització de noves tecnologies per a la monitorització i seguiment de la realitat esportiva de la comarca.

Dins d’aquestes 10 grans línies de treball, el grup motor va reflexionar i debatre sobre el grau d’importància de cada acció proposada i sobre els temps d’activació i execució que requereixen cadascuna, és a dir, si les diverses iniciatives que es contemplen pel futur s’han d’aplicar a curt o a llarg termini.

Tot aquest procés ha estat impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat, comptant amb l’assessorament del consultor i economista Juanma Murua, referent nacional en matèria d’estratègia en política esportiva, i comptant també amb el suport del Citilab, que recolzarà l’impuls del laboratori permanent al llarg del 2022.