Pla Estratègic de l’Esport del Baix Llobregat: Resultats del procés participatiu i línies estratègiques

El proper dimecres 1 de desembre de 18 a 19h tindrà lloc la jornada “Pla Estratègic de l’Esport del Baix Llobregat: Resultats del procés participatiu i línies estratègiques” on es presentaran les propostes i idees elaborades entre totes les persones que van participar en les diferents sessions emmarcades dins el projecte ActivaLab impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat.

Per a més informació contacteu amb Eva Calbó (eva@cebllob.cat)

Què volem aconseguir amb la posada en marxa de l’ActivaLab?

La voluntat del Consell Esportiu del Baix Llobregat amb l’impuls de l’ActivaLab és convertir la comarca en un eix motor capaç d’incidir en les polítiques socials del Baix Llobregat. Així, el Consell vol impulsar la transformació social a través d’una comarca activa: un ecosistema esportiu comarcal obert amb potencial transformador.

Murua, l’oficina d’innovació estratègica per l’esport en ciutats i territoris del País Basc, té la voluntat de crear el nou Pla Estratègic d’Esport i Activitat Física vertebrat en 7+1 àrees temàtiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquestes àrees temàtiques vinculen l’activitat física i l’esport amb diverses temàtiques socials: la salut, la igualtat, la cohesió social, el medi ambient, el desenvolupament econòmic, la governança…

Des del Citilab s’ha proporcionat l’experiència i la metodologia pròpia d’un laboratori d’innovació ciutadana de referència per tal de crear un nou lab comarcal d’idees i propostes, un espai que encaixi la innovació social i l’activitat física per a impulsar polítiques socials transformadores comptant amb els agents de la quàdruple hèlix: administració, empreses, sector educatiu i ciutadania.

Descripció del procés ActivaLab

La primera reunió per començar a dissenyar conjuntament l’ActivaLab va ser una activitat interna de mapatge d’agents en la qual es van identificar representants del territori que, en funció del seu coneixement vinculat a alguna de les 7 àrees temàtiques (salut, educació, medi ambient…), contribuirien en l’elaboració del Pla Estratègic, valorant les necessitats, motivacions i limitacions fent un primer mapa de l’ecosistema de comarca activa.

Els agents identificats en aquesta primera reunió van ser convidats a la segona trobada de codisseny del projecte, la Jornada d’Ecosistema al Citilab. La finalitat d’aquesta gran reunió va ser construir relacions i connectar els actors innovadors de cada municipi i destacar les problemàtiques i els reptes del territori que definiran el projecte del lab del Baix Llobregat i que, d’altra banda, donarien el tret de sortida al disseny del Pla Estratègic.

A continuació, es van desenvolupar 7 trobades arreu de la comarca vinculades a les 7+1 àrees temàtiques. Aquestes reunions van comptar amb la participació d’agents de l’ecosistema d’innovació oberta del territori per dissenyar les directrius del Pla Estratègic: la visió, els objectius estratègics, el pla de treball i la priorització de les accions i els indicadors.

El resultat d’aquestes accions donaran lloc a un nou pla estratègic que obrirà una nova etapa d’implementació de noves polítiques i permetrà generar una eina de transformació del territori que incorpori la col·laboració i el compromís de la ciutadania, impulsada pel Consell Esportiu del Baix Llobregat per la comarca: l’ActivaLab.