Viladecans acull la jornada de treball sobre desenvolupament econòmic i activitat física

Aquesta trobada s’emmarca en el nou Pla Estratègic d’Esport i Activitat Física de la comarca impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat: l’ActivaLab.

Viladecans acull la primera trobada de treball en la qual es començaran a definir les línies d’acció relacionades amb l’activitat física i el desenvolupament econòmic del Pla Estratègic d’Esport i Activitat Física del Baix Llobregat. El projecte unifica dinàmiques pròpies d’un Pla Estratègic tradicional i dinàmiques innovadores i de treball col·laboratiu, habituals en els laboratoris ciutadans.

Aquesta trobada a Viladecans compta amb la participació de representants municipals de l’àmbit polític i esportiu així com amb agents de l’ecosistema d’innovació oberta del territori per tractar qüestions com la capacitat que té l’esport per generar activitat econòmica, l’aposta per l’emprenedoria i la innovació en el sector o la confluència entre l’esport i el turisme.

D’altra banda, la reunió ofereix la possibilitat de construir relacions i connectar els actors innovadors de cada municipi, definint i destacant els reptes del territori tot promovent afavorint la generació d’iniciatives i la presa de decisions vinculades.

Context

L’ActivaLab és un pla d’integració social i d’esport que vol configurar un ecosistema esportiu comarcal obert. Aquest projecte té la voluntat d’impulsar el potencial transformador de l’activitat física i l’esport a la comarca del Baix Llobregat a través d’accions enfocades a generar un estil de vida actiu i saludable.

Per fer-ho possible, el pla contempla la necessitat de comptar amb l’estructura d’un “lab” de comarca, un laboratori d’innovació ciutadana que actuï com espai d’intersecció per convertir l’àmbit esportiu en un eix motor capaç d’incidir en les polítiques socials del Baix Llobregat.

La col·laboració entre ciutadania, administració, agents econòmics i socials en un marc de paritat serà el mode d’aportar propostes d’innovació ciutadana amb potencial transformador.

Les àrees temàtiques que vertebren el Pla Estratègic de l’Activitat Física i l’Esport estan alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, els 17 reptes globals plantejats per les Nacions Unides per l’Agenda 2030, i són les següents: vida activa i salut, activitat física i educació, activitat física i medi ambient, activitat física i cohesió social, activitat física i igualtat, activitat física i desenvolupament econòmic, activitat física i governança i, finalment, el lab com a àrea temàtica transversal.

Aquest projecte va néixer a partir del plantejament d’una pregunta: com ha de ser un model esportiu en el segle XXI?. Des de l’inici, va tenir com objectiu principal anar un pas més enllà dels models esportius clàssics i incorporar dinàmiques innovadores i processos de participació ciutadana des de la seva pròpia concepció.